Erantis

Den Gamle By
i Århus
 

 

Århus Domkirke
Århus Domkirke

Danmarks største kirke

 


Se oldtidens Aros på
Moesgård Museum

 

Mønsted Kalkgruber
Mønsted Kalkgruber
1000 års minedrift
under jorden






Få steder i landet er det så let at tage romantiske turistbilleder som netop i Den Gamle By.

Er man turist i Århus skal der tungtvejende grunde til at gå udenom Den Gamle By. Det er helt naturligt en af landets mest besøgte museer.

Reelt er der tale flere museer samlet i en lille by af 75 huse fra de seneste 500 år af Danmarks historie. Mange af dem er et besøg hver i sig selv, og flere af dem rummer historiske samlinger, omkring temaer som legetøj, skomageri og køkkentøj .

Bygningerne er ikke rekonstruktioner men rigtige huse fra hele landet, som er taget ned og genopført i hjørnet af den botaniske have i Århus. Siden 1909 er byen langtsomt vokset op omkring brolagte stræder, en lille havn, flere møller og med stadig flere historisk klædte beboere. Besøger man stedet på en dag uden for mange turister, kan man næsten glemme, at vi befinder os i det tredje årtusind. Byen udvides stadigt med flere huse. Senest er rejst en stor Møntmestergård fra København og Eilshous boliger fra H.C. Anderstens tid i Odense.


Husene er udstyret, som de var i gamle dage,
så de historisk klædte ansatte må hente vand i gården, når de skal lave mad.

Den Gamle By har flere spisesteder, og mange mennesker er gennem tiden blevet forvirrede over, at en forestilliing i Helsingør Theater nu skal ses i Århus - og ikke i Helsingør.

Hovedparten af husene er åbne i dagtimerne, og man kan hurtigt bruge nogle timer i byen, hvis man lader sig friste til at gå ind ad alle døre, man ser på sin vej. Ingen af husene har permanente beboere, men mange er befolket i dagtimerne med ansatte klædt i datidens dragter. Bageren, købmandsgården, boghandleren og flere andre butikker holder åbent for salg af varer, hvoraf nogle endda er produceret i Den Gamle By.


Husene er bygget omkring stræder som snor sig på labyrint-agtig vis og giver følelsen af at være i en langt større uoverskuelig by

I modsætning til mange andre museer er Den Gamle By velegnet for såvel voksne som børn. Den rummer et utal af detaljer og pudsigheder, som man nysgerrigt kan undre sig over - afhængig af alder.

Byens skiftsvært rummer blandt andet et skib med indbygget vandbassin som gjorde det muligt at transportere friske fisk til de større byer. I byens toldbod er der en udstilling, som beskriver datidens forretningsmæssige konkurrence på sejladsen mellem Århus og hovedstaden - en kamp som ikke adskiller sig væsentligt fra lavprisselskabernes metoder i moderne flytrafik.

Den Gamle By er stort set åben alle dage hele året. Åbningstiderne er dog kortere udenfor sæsonen. Desuden er der lukket Juleaftens dag, Juledag, Nytårsaftens dag og nytårsdag.

Levendegørelsen af museet foregår fra påske til jul. Her er husene befolkede, og der er mulighed for at købe i butikkerne. Specielt i sommerperioden og i perioden op til jul er der stor aktivitet i byen. Den er blandt andet kendt for sit omfattende julemarked, som holdes i den sidste måned op til jul.

Den Gamle By
Viborgvej 2, 8000 Århus C
Tlf. 86 12 31 88
Hjemmeside