Moesgård Museum
Århus
 


Moesgård Vikingetræf


 


Vikingesmedetræf
på Moesgård i august



 


Gå tur i
Den Gamle By
i Århus



Stavkirke ved Moesgård
Moesgårds stavkirke med grubehuset i forgrunden.

Museet ved Moesgård forbindes ofte med vikingetiden - ikke mindst på grund af det store vikingemarked som hvert år holdes på Moesgård Strand.

Det er dog ikke uden grund, at byen forbindes med vikingetiden. Nyere undersøgelser viser, at Århus - oprindelig kaldet Aros - er grundlagt allerede i slutningen af 700-tallet og dermed er Danmarks næstældste stadigt eksisterende by. Kun Ribe er ældre. Århus var således en vigtig handelsby allerede i vikingetiden.

Alligevel har vikingetiden i mange år været beskedent repræsenteret på byens store museum. I 2005 oprustede museet dog betydeligt med åbningen af særudstillingen Vikingernes Aros om Århus i vikingetiden. Desværre er denne udstilling atter lukket og en stor del af effekterne vil sandsynligvis først blive vist frem for offentligheden igen, når Moesgård om nogle år får bygget en ny udstillingsbygning..

Maskestenen - Århusstenen
Motivet fra maskestenen benyttes ofte. Den er museets logo og indgår bl.a. i våbenskjoldet for den århusianske kampgruppe Ask.

Udover samlingerne i montrene rummer Moesgård også en charmerende runehal med sten og oversættelser af runeskrifter fra Østjylland. Èn af dem er den berømte maskesten - også kaldet Århusstenen.

Umiddelbart udenfor har museet bygget rekonstruktioner af huse fra vikingetiden. Den mest markante er en stavkirke, som man mener den kan have set ud mod slutningen af vikingetiden - omkring år 1070. Kirken er inspireret af en kirke, museet har udgravet i Hørning nær Randers. Herfra har man bl.a. hentet inspiration til de træudskæringer, som pryder kirken hele vejen rundt under tagskægget.

Træudskæring, stavkirke
Udskæringerne på stavkirken er inspireret af fund fra en kirke udgravet ved Hørning nær Randers

Udover kirken har museet også et lille grubehus og et hedebyhus - et hus at den type, man har fundet under udgravningerne af Hedeby nær Schleswig. De rekonstruerede huse benyttes ofte til særlige arrangementer og kurser om vikingetiden. Her holdes den årlige pilefestival, en fortællefestival og Nordisk Smedetræf, hvor smede mødes og udveksler erfaringer om smedning af vikingetidens våben og redskaber. Husene benyttes også til en række historiske arrangementer for børn.

Hedebyhus
Rekonstruktion af et hedebyhus

Vikingehusene er også en af attraktionerne på den tre kilometer lange Oldtidssti, som museet har udlagt i den meget smukke skov, som omgiver den gamle herregård Moesgård. Stien fører også til et rekonstrueret jernalderhus øst for museet, den romantiske restaurant Skovmøllen og dyssen ved Moesgård Strand, hvor det traditionsrige vikingemarked holdes.

Moesgård Vikingetræf -  som er det officielle navn på museets vikingemarked - holdes hvert år i slutningen af juli. Det er både et populært udflugtsmål for unge og gamle i Århus og et trækplaster for vikingeinteresserede i hele Europa.

Udover selve museet og udstillingerne på Moesgård drives også Vikingemuseet i centrum af Århus. Det lille museum ligger i kælderen under Nordea Bank tæt domkirken og er etableret i forbindelse med en udgravning på stedet. Der er udsigt til, at udstillingen snart udvides med effekter fra en den nu lukkede udstilling Vikingernes Aros.

Moesgård Museum
Moesgård Allé 20, 8270 Højbjerg
tlf. 89 42 11 00

Museet ligger syd for Århus på vejen mod Odder. Man kan tage bybus nr. 6 som går hver halve time det meste af dagen. Bussen har endestation ved ved museet, så man behøver ikke at bekymre sig om at stå af det rigtige sted.

Åbningstider:
Sommer: 1. april - 30. september: Dagligt kl. 10 - 17
Vinter: 1. oktober - 31. marts: Tirsdag - søndag kl. 10 - 16. Mandag lukket. I efterårsferie og vinterferie dog også åbent mandag.
Lukket 24., 25., 26. og 31. december.
Se evt. yderligere oplysninger på museets hjemmeside