Erantis

Århus Domkirke
Skt. Clemens Kirke i Århus
 

Gå tur i
Den Gamle By
i Århus
 
Torvet Ingerslevs Boulevard i Århus






*






Århus Domkirke
Straks når man går ind i kirken får man fornemmelsen af dens enorme længde.

Århus Domkirke er på een gang både Danmarks længste og højeste kirke. Det 96 meter høje spir rager tydeligt op i Århus, netop dér hvor gågaden mødes med Store Torv.

Domkirken er næsten lige så lang, som den er høj - 93 meter og den er dermed landets længste kirke. Kirken ligger i centrum for den del af Århus som oprindelig kaldtes Aros og som kan føres helt tilbage til vikingetiden. Kirken er omgivet af torvene Store Torv, Skt. Clemens Torve, Bispetorvet og Domkirkepladsen.

Kalkmaleri i Århus Domkirke
Århus Domkirke er den kirke i Danmark som har det største areal med kalkmalerier

Som mange danske kirker, har Århus Domkirkes vægge oprindelig været dækket af kalkmalerier, som blev kalket over under reformationen. Selv om kun en del af kirkens kalkmalerier er bevaret, er det alligevel den kirke i Danmark med det største areal af kalkmalerier. Det største enkelt maleri er på 220 m2 og viser blandt andet Sankt Clemens fra hvem kirken har fået sit navn.

Til dåb i kirken benyttes en døbefont fra 1481 foræret af biskop Jens Iversen Lange, som også forærede kirken dens berømte altertavle. Døbefonten bæres af de fire apostle og ligner en klokke, som står på hovedet, hvilket nok afspejler, at klokkestøber Peter Hansen i Flensborg er kunstneren bag døbefonten.

Kirken har fem kunstnerisk udførte gyldne gitre af den tyske kunstsmed Casper Fincke. Det mest fremtrædende står umiddelbart før man betræder højkoret. Gitteret afgrænser højkoret, som også har sit eget nyere orgel, så højkoret kan fungere som et mindre kirkerum som kan benyttes til mindre kirkelige handlinger, hvor der ellers let kunne føles lidt tomt på kirkens 1200 bænkepladser.

Alteret i Århus Domkirke
Det imponerende alter. Her med fest-siden fremme

Den største attraktion i domkirken er dens store gyldne altertavle. Den er fremstillet af mesteren Bernt Notke fra Lübeck og indviet til kirken i 1479. Altertavlen har tre fløje, som kan vendes, så forskellige sider vises i løbet af kirkeåret. Det har en fest-side, en faste-side og en advents-side. Festsiden kommer frem juledag og vises frem til Askeonsdag, hvor der vendes til Fastesiden.  Påskedag vendes igen til til festsiden, som fremvises indtil 1. søndag i advent, hvorefter adventssiden vises frem til jul.

Mange danske kirker har et skib hængene i kirkerummet. Domkirkens skib er dog ualmindelig imponerende - 2,65 langt og 3½ meter fra køl til mastetop. Skibet menes oprindeligt at være en model af et krigsskib, som zar Peter den Store havde bestilt i Holland. Under transporten til Sankt Petersborg skete der et forlis nord for Skagen, hvorfra skibs-modellen dog overlevede og selv sejlede i land. Nogle fiskere fra Århus købte den på auktion og forærede den til deres hjemkirke.

Gyldent gitter i Århus Domkirke
Et af kirkens smukke gyldne gitre

Århus Domkirke er oprindelig bygget i slutningen af 1100 tallet på initiativ af Peder Vognsen. Han var en del af den berømte Hvide-slægt  og blev indsat som biskop i Århus i år 1191. Den var blandt de første bygninger i Jylland som blev bygget i teglsten.

Umiddelbart indenfor kirkens indgang ses et enormt monument for slægten Marselis, som købte og indrettede sig kapel og krypt i 1702. Marselis-slægten har lagt navn til Marselisborg Slot syd for Århus. 

Domkirken var oprindelig bygget i romansk stil, men den brændte i 1330, og ved genopbygningen benyttede man den nyere gotiske stil, hvorfor den i dag fremstår med tydelige træk af gotisk katedral. Genopbygningen varede over hundrede år, og den kirke, vi ser i dag, blev færdig omkring år 1500.

Århus Domkirke set fra Bispetorv
Domkirken med dens 96 meter høje tårn set fra den anden side af Bispetorv ved Århus Teater

Blandt kirkens hyppige gæster er kongefamilien og især Dronning Margrethe, som har designet fire messehagler til domkirken. Prins Joachim er døbt i Århus Domkirke.

Århus Domkirke
Store Torv, 8000 Århus C
Gratis adgang. Ved henvendelse til personalet er der mod et mindre gebyr mulighed for at komme op i tårnet.

Åbningstider for turister:
Sommer (1. maj til 30. september):
Åben hverdage (også lørdag). kl. 9.30 - 16.00.
Tirsdag åbnes dog først kl. 10

Vinter (1. oktober til 30. april):
Hverdage (også lørdag) kl. 10.00 - 15.00

Under kirkelige handlinger er kirken naturligvis også åben - men lukket for turistbesøg. Faste gudstjenester holdes søndag kl. 10 og 17 samt onsdag kl. 12.00 - 12.30

Kirkekontor: Skolegade 17, 8000 Århus C, tlf. 86 20 54 00
hjemmeside

Domkirken ligger lige overfor Århus Teater og Vikingemuseet i Nordea Bank og kun få hundrede meter fra Århus Havn og Århus Å. Bispetorv mellem kirken og Århus Teater benyttes bl.a. i forbindelse med Århus Festuge. Til daglig fungerer Bispetov parkeringsplads. På Skt. Clemens Torv ved siden af er der hver onsdag og lørdag mindre torvesalg af grønsager, fisk, blomster m.m. Torvet er dog langt mindre end Århus' største torv på Ingerslevs Boulevard