Sankt Petersborg
Ruslands kulturelle hovedstad
 

Vinterpaladset

Læs også om:
Peter-Paul-
Katedralen


Byens berømte Blodkirke fotograferet ved midnat

Med fem milllioner indbyggere og en placering på højde med det mellemste skandinavien kan Skt. Petersborg vist med rette kaldes verdens nordligste metropol. Byen er hverken politisk eller økonomisk Ruslands hovedstad, men som attraktion for kultur og turisme er den hovedstaden Moskva overlegen. Den er ubetinget blandt Europas mest imponerende byer.

Mængden af kunst og arkitektur er overvældende, og på en almindelig ferie kan man kun nå at se små brudstykker af det, byen byder på. Verdens mest kunstrige museum Eremitagen og Vinterpaladset er med deres tre millioner kunstværker uomgængelige, men byen rummer meget andet. En stor del af det ligger endda så tæt, at man forholdsvis let kan rundt mellem attraktionerne.


Vand og kanaler gennemskærer byen på kryds og tværs. Man kan ikke tage til Sankt Petersburg uden at unde sig selv en sejltur

Skt. Petersborgs hovedgade Nevskij Prospekt er hovednerven i bymidten. Den store boulevard strækker sig hen over flere kanaler og ender ved Vinterpaladset og havnen, hvor også Fæstningen med Peter-Paul-Katedralen ligger. I gåafstand herfra ligger også den imponerende Isak-Katedral og den maleriske Blodskirke.

Peter den Store var inspireret af Amsterdam og Venedig, da han besluttede at bygge byen, og byen er tæt knyttet til vandet. Kanalerne gennemsejles døgnet rundt af turistbåde, ligesom man også kan sejle til det imponerende Petershof.


Det er ikke kun de lyse nætter, som gør Skt. Petersborg lys. Natten lang er der liv på hovedgaden Nevskij Prospekt, hvor alle større bygninger oplyses med projektører.

Lyset er noget af det mest bemærkelsesværdige i byen. Om sommeren giver den nordlige placering de såkaldte "hvide nætter" som ingen anden storby kan tilbyde. Byen sover aldrig. Mange butikker er åbne til klokken 23, og selv herefter er hovedgaden Nevskij Prospekt tæt befolket med mennesker og trafik. Takket være en politisk beslutning er alle større bygninger oplyst af projektører hele natten, og det føles mærkelig naturligt at gå på strøgtur langt efter midnat. Tilsvarende er det en charmerende oplevelse at sejle på kanalrundfart om natten.


Udsigt fra Isak-katedralen. Det store guldspir til venstre er Admiralitetet. Til venstre herfor skimtes i baggrunden Peter-Paul-Katedralen. Til højre ses en del af Vinterpaladsets grønne tag.

Blandt mange er der især to store attraktioner i byen:

Zarernes vinterpalads og sommerpaladset Peterhof.

Begge slotte bærer præg af en så vulgær overflod, at man som dansker har svært ved at fatte det.

Eremitagen er betegnelsen for det museum som opfatter både Vinterpaladset og de tilhørende eremitager. Tilsammen rummer de Verdens største kunstsamling med over tre millioner kunstgenstande, herunder rigelige mængder af verdensberømte kunstnere som Rembrandt, van Gogh og Michelangelo. Alene bygningernes håndværk og rummenes udsmykning er rigeligt flere besøg værd.


Man kan le af det, men det virker: Når større bygninger skal nedrives eller renoveres ophænges store gardiner med billeder, så de stadig ligner statelige bygninger. Igennem gardinet kan man se se skyggen af byggestilladset, men alligevel giver det et langt mere helstøbt indtryk, end hvis der i stedet havde været et hul i bybilledet.

Zarens sommerpalads Peterhof ligger lidt vest for byen, men der går flyvebåde dertil ved kajen nedenfor Vinterpaladset.

Paladsets park er bygget med det franske Versailles som forbillede, men det overgår på mange måder sit forbillede. Parkens areal svarer til dyrkningsarealet for et dansk gods (800 hektar). Rundt omkring er der opført lysthuse og over 150 springvand, hvoraf mange er belagt med 24 karat guld.

Tæt ved byens centrum ligger Peter-Paul-Fæstningen på en ø for sig selv overfor Vinterpaladset. Den solide fæstning rummer blandt andet Peter-Paul-Katedralen med zarernes grave samt tidligere fængsler og flere historiske udstillinger.


Nogle få af de 150 springvand ved Peter den Stores sommerslot Petershof

Fra Vinterpaladset kan man også gå til Verdens fjerdestørste kuppelkirke Isak-katedralen, et på alle måder monumentalt bygningsværk, bygget i marmor og granit. Det indre rummer imponerende kunstværker overalt på vægge og lofter. På grund af de omfattende mængder guld - især på kuppelen, skal bygningen have været endnu dyrere at bygge end selv Vinterpaladset.

Fra Danmark det let at komme til Skt. Petersborg, idet både SAS og det russiske flyselskab Rossia (tidligere Pulkovo) flyver dagligt fra København. Fra Hamborg er der også adskillige afgange.

Fra Moskva kan man komme til Sankt Petersborg både med tog og fly. Man kan endda sejle! Flere rejsebureauer arrangerer krydstogt mellem Moskva og Skt. Petersborg. En mulighed er også at køre med tog fra Tallinn i Estland, hvis man er på rundtur blandt smukke byer langs Østersøen. Skt. Petersborg er desuden en smuk start på en rejse med Den Transsibiriske Jernbane. Fra Moskva Banegården for enden af Nevskij Prospekt går til tog til Moskva, hvor man kan skifte til et gennemgående tog direkte til Beijing eller Vladivostok.

Byen er stor, og det er en god idé at vælge et hotel, som ligger tæt ved centrum og Nevskij Prospekt. Derved kan man spare mange skridt. Selv om metroen er velfungerende og busserne mange, er det ikke altid en let sag at tage offentlig transport, hvis man ikke forstår russisk.