Erantis Århus Festuge
31. august - 9. september 2018
Musik i gågaden i ÅrhusÅrhus Festuge er på mange måder to fester - eller måske endda endnu flere. Mest kendt er festugen kendt for en overflod af kultur og arrangementer, som med brede rammer bæres af et fælles téma, som festuge-ledelsen lægger frem flere måneder før festivalen.

Samtidig er festugen dog også for Århus, hvad havnefester og hestemarkeder er for andre provinsbyer: En stor folkefest med masser af fadøl og berusede folk som står og tisser på gadehjørnerne. Endelig holdes også en masse små og mere kuriøse events, som for eksempel VM i issparkning og lignende.

Festugen er en vigtig tradition i Århus og har Dronning Margrethe som protektor. Ofte er dronningen den som åbner Århus Festuge officielt. Festugen har været holdt hvert år siden 1965 og er siden blot blevet større og større - i de senere år også med stadig større bestræbelser på at gøre den international.

En del af festugens omkring 600 events er arrangeret af Festugesekretariatet, men private aktører - restauranter, foreninger, virksomheder, institutioner m.m. - står bag endnu flere i et broget billede af store og små begivenheder i hele Århus.

Der er tradition for, at der etableres usædvanlige eller overraskende elementer, som for eksempel at sætte verdens største sofa - på 61,2 meter - op på Store Torv,

Byparken er så småt ved at blive en tradition under Århus Festuge, hvor Frederiks Allé er lukket. I stedet omdannes området mellem Musikhuset og Rådhuset til én samlet bypark til glæde for både voksne og børn. Blandt andet har det særlige springvand, Vandlabyrinten været et tilløbsstykke for de små.

Ridehuset
Her har der i de senere år været oncerter med en skøn blanding af rytmisk musik indenfor genrerne rock, reggae, elektronisk, dødsmetal og hiphop m.m. Her gennemføres også nogle af arrangementerne under titlen Smells of Teens, som er specielt rettet mod teenagere.

Musikhuset, som også resten af året er et af Århus' kulturelle centre holder naturligvis ikke fri i festugen. Her holdes gallashow og en lang række musikarrangementer hele ugen igen.

Godsbanen - Århus' store kulturværksted er centrum for en række aktiviteter under Festugen. Det er meget forskellige event, som omfatter både musik, udstillinger og for eksempel designer-markedet Finderkeepers.

Pustervig Torv
En klassisk lokation for Festugen, hvor caféerne har en åben scene med musik, fest og fadøl, og hvor der bl.a. har været tradition for, at Jacob Haugaard m.fl. optræder.

Bugserbåden JakobBispetorv
Torvet mellem Århus Domkirke og Århus Teater har gennem årene været en af de helt centrale pladser under festugen. I mange år har store sejl givet tørvejr på pladsen, som gik under navnet Univers - ofte med høj musik. I de senere år har torvet imidlertid haft en mindre central position og mere huset mindre spektakulære arrangementer.

Århus-samtaler har i flere år været et fast indslag i festugen. Her diskuterer markante kulturpersoner og samfunds-debattører forskellige emner - forskellige steder i byen, blandt andet i det store mediehus DOKK1.

Food Festival har i løbet af få år udviklet sig til at være en af de store publikums-magneter. Festivalten holdes i Tangkrogen og omfatter alt, hvad madglade mennesker kan ønske sig fordelt i telte og områder. Der holdes også en lang række events med fokus på mad.

Blandt de mere stille fornøjelser på festugen er havnerundfart, blandt andet med bugserbåden Jakob.

Program
Et trykt program for hele Århus Festuge kan købes i bl.a. Nordea i Århus, Magasin, Musikhuset, Posthuse i Østjylland, VisitÅrhus samt AROS Kunstmuseum.

Det er også muligt at søge arrangementerne på Festugens hjemmeside.

Food FestivalFood Festival
Mad af enhver slags på Tangkrogen i Århus
Artikler om Århus Festuge tidligere år:
Verdens længste sofaRød Rute
Var i 2008 måde at sefestugen på
Økologisk pattegrisGourmet-telte
I 2009 blev der serveret økologisk pattegris på Store Torv