Jelling åbner julekalender
for voksne - fra Valhal
Mytologiske Fotografier på museet Kongernes Jelling


 

Frigg - Foto: Sven Bringsdal
Frigg

(Klik for større billede)

Det er ikke kun børnene som kan opleve julekalender fra Valhal i år. Museet Kongernes Jelling åbner hver dag i december en låge i en julekalender for voksne, som også har figurerne fra den nordiske mytologi som tema.

Helt usædvanligt består julekalenderen af fotos af de gamle guder. Billederne er billedmanipulationer og udgør tilsammen udstillingen Mytologiske Fotografier af den norske fotograf Svein Bringsdal. De har tidligere været udstillet på Midgård Historiske Center i Borre. I Norge vakte billederne betydelig opstandelse. Ikke mindst billedet af Frejas stævnemøde med en Einherjer, som er blevet kaldt  pornografisk og en leflen for nekrofili (se bl.a. den norske Nettavisen.


Loke

(Klik for større billede)

Selv om billedet af Freja unægtelig truer hardcore-branchen på flere fronter, er hovedparten af billederne dog langt mindre provokerende. Der er mange smukke og inspirerende portrætter og situationsbilleder fra hverdagen for Thor, Odin, Loke og de andre aser.

I Jelling udstilles billederne nu for første gang i Danmark, og Kongernes Jelling har besluttet at åbne udstillingen som en julekalender. Hver dag i december måned udvides udstillingen med ét nyt billede fra billedsamlingen, som vil være fuldt udbygget, når vi når til jul.

Med tilladelse fra fotografen Svein Bringsdal åbner Magasinet Viking et par af julekalenderens låger allerede nu. Billederne her er dog kun små skærmversioner, så vil man virkelig se fotografier fra asernes verden kan det anbefales at besøge Kongernes Jelling. Når alle låger i julekalenderen er åbnet fortsætter udstillingen i det nye år.

Frejas stævnemøde af Svein Bringsdal
Frejas Stævnemøde som i Norge blev beskyldt at lefle for nekrofili, vises her
i udsnit. Er du klar til at se det fulde indhold, kan du klikke på billedet.

 

Artikel - magasinet Viking - publiceret d. 30. november 2005

JellingMytologisk ART Festival i Jelling
I 2016 holdtes for første gang Mytologisk ART Festival i Jelling. Festivalen giver gennem kunst, fortællinger og andre kultur-events Jellings kulturhistorie en ny dimension inspireret af historie, norrøn og andre kulturers religions forståelse, fortællinger og myter. Læs mer