Kronprins Frederik
Danmarks kommende konge
 

 

Fredensborg Slot

Læs om:
Fredensborg Slot

Kongehusets fest-slot
 
Prinsesse Isabellas dåb

1. juli 2007
i Fredensborg Slotskirke


Næppe nogen har så målrettet gennemgået en uddannelse og udvikling til at blive konge i det nye årtusind som kronprins Frederik. Både civilt, militært og menneskeligt vil han være velforberedt, når han engang skal overtage tronen som kong Frederik X.

Kronprins Frederik
Kronprins Frederik efter sit bryllup, da han sammen med kronprinsesse Mary kørte i åben hestevogn igennem Århus

Kronprins Frederik er bl.a. kendt for at have deltaget i ekspeditioner over indlandsisen, i Mongoliet og for at have gennemført uddannelsen som elitesoldat i Frømandskorpset. Mindst lige så vigtig for hans fremtidige funktion som konge er dog, at han er uddannet i statskundskab ved Århus Universitet og også har studeret statskundskab ved Harvard i USA.

Kronprinsens fulde navn er Frederik André Henrik Christian og tiltales officielt: Hans Kongelige Højhed Kronprinsen. Han er født d. 26. maj 1968 og døbt i Holmens Kirke d. 24. juni samme år. Han blev kandidat fra Århus Universitet i 1995. Gift d. 14. maj 2004 med kronprinsesse Mary (født: Mary Elizabeth Donaldson).

Prins Christian
Prins Christian er kronprins Frederiks ældste søn og dermed første arvtager til tronen efter ham (privat foto)

Under sin uddanelse i Århus boede Kronprins Frederik på Marselisborg Slot. Siden brylluppet i 2004 har han sammen med kronprinsesse Mary indrettet sig i Kancellihuset på Fredensborg Slot. Kronprinsparret har dog også en bolig i Christian d. 8's palæ på Amalienborg. For tiden sættes Frederik d. 9's palæ i stand, så det er klar, når han i fremtiden skal residere fra Amalienbog som konge. Den 15. oktober fik de sønnen prins Christian, som blev døbt d. 21. januar 2006. Året - d. 21. april 2007 efter fulgte en prinsesse, som døbtes 1. juli 2007.

Kronprinsen er protektor for en lang række organisationer og projekter, herunder blandt andet Galathea ekspeditionen og vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough.

Kronprinsen kandiderer til at blive medlem af Den Internationale Olympiske komité. Det ventes at spørgsmålet afgøres under Den Olympiske Komités møde i København i oktober 2009. Kandidaturet har været omdiskuteret og har blandt indgået i spørgsmålet om, hvorvidt København ansøger om at blive værtsby for De Olympiske Lege

Kronprinsen mødte sin hustru Kronprinsesse Mary under De OL i Australien, og der er god grund til at tro, at han også vil besøge olympiske lege i Beijing i Kina i 2008. 

Links:
Kronprinsparrets hjemmeside
Kongehusets hjemmeside