Store præstationer, mytiske personer og medrivende præstationer indenfor sport og idræt


Kanon for eliteidræt
Besluttet af udvalg under Team Danmark


Kanon elite idræt er ikke en del af Kulturministeriets opdrag til syv kulturkanoner. Den er etableret af Team Danmark og dermed et uafhængigt bidrag til diskussionen om kanon i kulturlivet. Dog har kulturministeren også bidraget ved valget af udvalgets medlemmer.

I modsætning til de øvrige kanoner er tidshorisonten begrænset til de seneste hundrede år, og lagt i fem kategorier:

  • Fantatiske kariereforløb
  • Store danske præstationer
  • Nyskabelser
  • Mytiske personer og begivenheder
  • Særligt medrivende begivenheder og dramaer

De 12 udvalgte er:

Wilson Kipketer
Født 1972. Den kenyansk fødte løber, som i 1997 slog verdensrekorden i 800 meter løb.

Det danske kvindelandshold i håndbold
Med vilkestærke spillere og de dygtige trænere Ulrik Wilbek og Jan Pytlick drev holdet det til guld ved EM, VM og OL - Olympiske Lege og gav det danske publikum en unik oplevelse.

Anja Andersen
Født 1969. Verdens bedste håndboldspiller og med en vilje, som skaber en vinder. I sin kariere som træner har hun vist sin holdbarhed og skabte en helt ny bevægelse i dansk idræt.

Bjarne Riis
Født 1964. Vinder af Tour de France i 1996, hvorunder han skabte nogle dramaer, som hele nationen fulgte med i. Udvalget undlader dog ikke at nævne, at hans "sejr balancerede på kanten af det store folkelige opgør med den årtier lange, fastgroede doping kultur..."

Fodboldlandsholdet ved EM 1992
Sejren ved Europamesterskabet i Sverige blev en historisk begivenhed, som samlede nationen. Team Danmark nævner ikke i sin fremlæggelse, at det skete i det historiske tomrum ovenpå et nej til Marstricht traktaten, men den absurde situation, hvor Danmark kommer med på afbud til til EM og derefter slår Tyskland i finalen står som noget unikt for alle, som husker nationens festligheder i den følgende nat.

Michael Laudrup
Født 1964. Sammen med H.C. Andersen anses han for at være den mest kendte dansker udenfor Danmark. En verdensstjerne både som spiller og som træner.

Ole Olsen
Født 1946. Tre gange verdensmester. Gjorde en ny idrætsgren - speedway - kendt i offentligheden og er stadig for for mange nærmest en personificeret udgave af sportsgrenen.

Paul Elvstrøm
Født 1928. Fire olympiske guldmedaljer ved fire på hinanden følgende Olympiske Lege. 15 gange verdensmester i 8 forskellige bådtyper. En sejlssportsmand som udover de idrætslige præstationer også har præget den tekniske udvikling indenfor sejl, både og regler.

Lis Hartel
Født 1921. På trods af, at hun i svær grad var skade af polio vandt hun to gange olympisk sølv på sin hest Jubilee og udfordrede mandsdominansen i dressur.

Knud Lundberg
1920 - 2000. Har spillet på landholdet i både fodbold, håndbold og basketball. Uddannet som mediciner og prægede debatten med markante synspunkter som forfatter og journalist.

Ragnhild Hveger
Født 1920. Vandt olympisk sølv som 15 årig og slog 44 verdensrekorder i svømning. Af Dansk Idræts-forbund udnævnt til Århundredets Idrætsnavn 1996. Hendes karriere blev afbrudt af krigen, idet hendes sympati for nazismen efterfølgende blev fordømt af idrætslivet. Kom dog tilbage og nåede dog finalen ved OL i Helsinki i 1952.

Ivan Osiier
1888 - 1965. Danmarks hidtil største talent indenfor fægtesport. Han deltog i Olympiske Lege i 1908, 1912, 1920, 1924, 1928 og 1948 - men ikke i Berlin i 1936, hvor han nægtede at deltage i protest mod jødeforfølgelserne i Tyskland.


Eliteidrættens kanonudvalg er udnævnt af Team Danmark og Kulturministeren.

Else Trangbæk., lektor, tidligere OL deltager (formand)

Camilla Andersen, tidligere håndboldspiller, medejer af rejsebureau

Rasmus Bech, sportsredaktør, Politiken

Olav Skaaning Andersen, sportschef for DR

Morten Stig Christenseno, sportschef TV2

Mette Terkelsen, lektor, forhv. bestyrelsesmedlem af Team Danmark

Links:

Team Danmark