Thor af Neessund
Doverodde

 

 


Vikingeskibe

 
Vikingemarked
holdes i Thy
Aggersborg
Aggersborg
Ringborgen ved Limfjorden
 

Bork Vikingehavn
Vikingebyen ved Ringkøbing Fjord 


Thor af Neessund ved søsætningen i 2005

Vikingeskibet Thor af Neessund er vokset ud af lokal entusiasme i Thy. Engagementet opstod under friluftsspillet - Fyrspillet - hvor man byggede en vikingeskibs-kulisse, som tændte lysten til, at Thy skulle bygge sit eget rigtige vikingeskib.

Skibet blev bygget af frivillig arbejdskraft over to år ved Limfjordscentret Doverodde Købmandsgård, som stillede plads til rådighed for projektet.

Sideløbende med skibsbygningen byggede et laug på Mors en naust (bådehus) til skibet som giver mulighed for at sejle mellem Thy og Mors.

Bygningen af skibet blev støttet med 325.000 kroner fra blandt andet EU, Friluftsrådet samt lokale sponsorater, som gjorde det muligt at indkøbe materialer.

Skibet er inspireret af det "lille langskib" Skuldelev 5. Byggeriet blev påbegyndt efter en grundig fotografering af Vikingeskibsmuseets Skuldelev 5-rekonstruktion, Helge Ask, og studier af Ole Crumlin-Pedersens beskrivelser af skibet. Skibet er således en slags søsterskib til andre Skuldelev 5-inspirerede skibe som Lindheim Sunds og Sebbe Als.

Der er dog ikke tale om en egentlig rekonstruktion. Dels er skibet reduceret med 2 rum i forhold til det oprindelige Skuldelev 5 - dels er skibet bygget med moderne maskiner og består blandt andet af savede planker.

Vikingeskibet sejles i dag af medlemmer af Neessund Vikingeskibslaug. Siden søsætningen af vikingeskibet i 2005 har skibet været en fast del af det vikingemarked, som hvert år holdes ved Limfjordscentret.

Fakta om vikingeskibet
Type: Krigs- og patruljefartøj. Bygget af savede planker, efter inspiration af Skuldelev 5. Klædningsplanker, mast og rå er i lærk. Resten af konstruktionen er egetræ.

Søsat: 4. september 2005

Min. besætning: 5

Max besætning: ikke angivet

Antal roere: Ikke angivet

Mastehøjde: 9,7 m

Sejlareal: 42 m2 , Clipper Kanvas

Længde: 15,8 m

Bredde: 2,5 m

Dybgang: 0,7 m uden ror

Byggeår: Juni 2003 - september 2005

Byggere: Lokale beboere i Sydthy.

Ejer: Neessund Vikingeskibslaug

Hjemhavn: Limfjordscentret Doverodde Købmandsgård; Fjordstræde 1, Doverodde, 7760 Hurup 

Forening: Neessund Vikingeskibslaug

Kontakt: Formanden Knud Erik Sørensen, tlf. 97 95 30 61

Udlejning: Der sejles kun med medlemmer af lauget, som dog er åbent for medlemskab.