Lindheim Sunds
Rantzausminde, Fyn

 


Vikingeskibe


Vikingeskibet Lindheim Sunds
Foto: Thomas Andersen

Skibet Lindheim Sunds vakte i 2003 stor opmærksomhed i medierne, da landets aviser skrev, at et vikingeskib var kæntret i det sydfynske øhav. Kæntringen var dog ikke helt så dramatisk, som man kunne få indtryk af. Besætningsmedlemmerne blev våde, men alle sikkerhedsrutiner fungerede, og ingen kom til skade. Det lykkedes også at få skibet bragt flot og bringe det ind til land, uden at skibet led overlast.

Faktisk er skibet velholdt. I 1992 fik skibet ny rigning, syet efter den nyeste viden. Lindheim Sunds blev yderligere restaureret i 1994/95.

Skibet blev til som et årsprojekt for nogle lærerskoleelever ved Den Frie Lærerskole i Ollerup. Over mere end et år brugte de 11.000 arbejdstimer på at bygge et skib, som lå så tæt op ad originalen Skuldelev 5, som de kunne. Hovedparten af arbejdet blev foretaget med økser og andet håndværktøj. Det var en læreproces, og derfor blev ikke alt som på originalen. Der er også indgået enkelte kompromis’er, blandt andet er der nogle steder brugt jernbolte. Fra starten fik skibet også et kunststofsejl, og der blev brugt reb af nylon, men under de senere renoveringer blev nylonrebene erstattet af en blanding af naturhamp, kunsthamp og hestehår.

Skibet har iøvrigt vist gode resultater ved forsøg med at ro, samtidig med at der blev sejlet på kryds, så farten kunne bringes op på 7-8 knob.

Udover Lindheim Sunds råder Skibslag 5 over den norske fjordbåd Vid, som især bruges til øvelsessejladser.

Fakta om vikingeskibet
Type: Krigs- og patruljeskib. Kopi af Skuldelev 5.

Min. besætning: 3.

Max. personer: Godkendt til 30 personer incl. besætning.

Antal roere: 15 (minimum bemanding ved udlejning)

Mastehøjde: 9,7 m

Sejlareal: 49 m2

Længde: 17,8 m

Bredde: 3 m

Dybgang: 0,5m uden ror

Vægt: 3,5 ton excl. ballast

Byggeår: .1975 - 77

Byggere: Tre lærerskoleelever på Den Frie Lærerskole i Ollerup

Ejer: Foreningen “Skibslag 5" med hjemsted på Den Frie Lærerskole i Ollerup på Fyn, Svendborgvej 15, Ollerup, 5762 Vester Skerninge.

Kontakt: Landskipperen, 29 66 06 10

Hjemmeside: www.lindheimsunds.dk

Hjemhavn: Rantzausminde Lystbådehavn, Svendborgsund.

Bådlaug: Foreningen Skibslag 5 har ca. 120 medlemmer, overvejende lærerskoleelever fra Ollerup, men foreningen er åben for alle.

Udlejning: Ja. Dog fortrinsvis til skoler. Er skibet ledigt udlejes dog også til andre.