Foteviken
Vikingereservatet kun ½ times kørsel fra København
 
 
Foteviken
Læs også om:
Fotevikens vikingemarked

 

Trelleborgen
Besøg også:
Trelleborgen
Ringborgen
20 minutter fra Foteviken

 

Foteviken holder også
Jule-vikingemarked
i december
 

Foteviken Vikingereservat
Når Foteviken er befolket er stemningen sådan, at man næsten kan føle sig sendt tusind år tilbage.

Næppe andre steder i Skandinavien kan man komme så tæt på den originale stemning fra vikingetiden som i Foteviken tæt på Sveriges sydspids Falsterbo.

Området er ikke bygget som museums-rekonstruktioner efter en forud afstemt plan. Det er langtsomt vokset i en næsten organisk proces, på samme måde som byer voksede i vikingetiden og helt frem til vor tid, før byplanlæggerne begyndte at tage over. Når husene er beboede får byen en helt særlig stemning, som næppe genfindes ret mange andre steder.

Indgangsparti til Foteviken
For at komme ind på Foteviken Vikingereservat skal man igennem en port i palisaden

Foteviken består af foreløbig 22 vikingehuse bygget indenfor en vold helt ud til havet. Hovedparten af husene er byhuse af den type man kender fra blandt andet Hedeby. De er bygget i samarbejde med private, som selv har været med til indrette dem og også bebor dem som en slags sommerhuse på andelsbasis. Beboerne er organiseret i et bylag, som betragter sig selv som Fotevikens beboere. Det er derfor ikke helt forkert, når området roser sig af at det eneste stadigt eksisterende vikingereservat.

Foteviken - børn i døren til hus
Husene bebos ofte af dem, som har bidraget til bygge dem og hvor Foteviken er blevet en del af deres liv.

Udover reservatet omfatter Foteviken også en slags museum om vkingetiden. Selv om Sverige har en overdådig rigdom af fund og historie fra vikingetiden, adskiller Skåne sig fra resten af Sverige ved, at det først og fremmest er dansk vikingehistorie, fundene er knyttet til. Foteviken ligger et sted, som menes at have været brugt som vinterhavn for Harald Blåtand. Stedet ligger kun en snes kilometer fra byen Trelleborg i Skåne, som er kendt for Trelleborgen - en ringvold af næsten samme type som de danske Trelleborg og Fyrkat. Længere mod Nord i Borgeby - tæt på Lund - er fundet yderligere én.

Foteviken arrangerer hvert år en stort vikingemarked, som tiltrækker vikinger fra mange lande. Udover det øvrige Skandinavien kommer ofte vikinger bl.a. Tyskland, Polen og Rusland.

Praktiske oplysninger
Såvel Vikingreservatet som Fotevikens Museum kan besøges på hverdage året rundt.

Museet er ikke et traditionelt museum. Snarere en udstilling af de arkæologiske ting, som arbejdes med på stedet. Kommer man udenfor sæsonen kan det derfor være en god idé at sikre sig, at der er nogen som kan forklare lidt om udstillingen.

Reservatet er mest interessant at besøge i sommerhalvået, hvor der er aktivitet og beboere. Her er også museumsbutikken åben. Til gengæld er der fri adgang til at gå tur på området i lavsæsonen.

Fotevikens Vikingareservat og Fotevikens Museum
Museivägen 24
S-236 22 Höllviken
Sverige
tlf. (+46) (0)40-330 800
hjemmeside: www.foteviken.se