Imme Gram
Kalvø, Genner Bugt, Sønderjylland
1963 - 2009

 


Vikingeskibe


Imme Gram laster heste
Imme Gram har prøvet lidt af hvert. Billedet ovenfor stammer fra 1967, hvor der blev gjort forsøg med at tage heste ombord. Foto: Ole Crumlin-Pedersen

I over 40 år var Imme Gram Danmarks største vikingeskib. Det blev først overgået, da Vikingeskibsmuseet i Roskilde i 2004 søsatte Havhingsten. Imme Gram blev bygget af spejdere i Gram som en kopi af skibet i Danmarks eneste udgravede skibsgrav, Ladbyskibet på Fyn.

Tilbage i graven er næsten kun aftryk i jorden, og derfor bygger en del af konstruktionen naturligvis på kvalificerede gæt, som senere er blevet revideret. Det blev dog ikke som flere senere skibe bygget af håndkløvede planker eller med gammelt værktøj.

Som et af de tidligste danske rekonstruktioner, blev der især i starten efter søsætningen foretaget flere forsøg med skibet. Blandt andet blev der foretaget ombordtagning af heste og sejltests.

Skibets navn kommer af, at det blev bygget af spejdere fra Gram og byggeriet foregik i Endrupskov, som i gamle dage gik under navnet Imme. Navnet blev så populært, så også andre spejdergrupper gav deres skibe fornavnet Imme. Derfor går navnet igen i skibe som Imme Struer og Imme Skinfaxe.

Skibet krævede en stor besætning, blandt andet skulle der mindst en snes roere til, hvis der ikke er vind. Trods frafald i de senere år var det dog et skib, som fortsat havde et stort skibslaug bag sig.

Det stærke sammenhold viste sig også, da skibet forliste i d. 25. juli 2009 ved Lyø. Efter forliset besluttede skibslauget at bygge et nyt skib, som ventes søsat i 2012.

Fakta om vikingeskibet
Type: Langskib. Rekonstruktion af Ladbyskibet.

Min. besætning: 6 personer. Normalt sejles ikke med mindre end ca. 20, så der om nødvendigt kan roes.

Max. personer: 35

Antal roere: 32

Mastehøjde: 11 m

Sejlareal: 75 m2

Længde: 21,6 m

Bredde: 3,1 m

Dybgang: 0,7m

Vægt: 6 t (+ 2 t ballast)

Byggeår: 1963

Byggere: Spejdere i Gram

Ejer: Tønder Skibslaug

Hjemhavn: Kalvø i Genner Bugt

Bådlaug: Tønder Skibslaug har omkring 200 medlemmer og er åben for alle interesserede

Udlejning: Nej. Der sejles kun med medlemmer.