Bork Vikingehavn
Ved Ringkøbing Fjord
 







Bork Vikingemarked
holdes i august



Aggersborg - Danmark største ringborg
Aggersborg
Danmarks største ringborg ved Limfjorden




Bork Vikingehavn
Bork Vikingehavn med husene og vikingeskibet Havørnen. Foto: Ringkøbing-Skjern Museum

I det vestlige Jylland er jorden mager, og også i vikingetiden voksede der kun få store egetræer. Husene byggede man på samme måde som på Grønland og i Island, hvor man brugte græstørv for at spare på det kostbare træ.

Derfor ser husene i Bork Vikingehavn ved Ringkøbing Fjord anderledes ud end de fleste andre vikingebyggerier i Danmark. Havnens huse blev bygget i 1995 som kopi af en storgård fra den nærmeste by, Tarm.


Bork Vikingehavn udbygger løbende. I 2006 søsattes endnu et vikingeskib. Her er byggeriet af skibet i fuld gang. I baggrunden ses vikingeskibet Havørnen

Husene i havnen er dog ikke præcise arkæologiske rekonstruktioner. Dels fandt man i Tarm mest stolpehuller, så man måtte gætte sig til meget, dels er Bork Vikingehavn først og fremmest et oplevelsescenter, som giver almindelige mennesker mulighed for at opleve vikingestemningen i dag.

Sommeren igennem er der næsten dagligt aktiviteter på området. Falkejagt, hugning af runesten, sejlads på fjorden, ligesom der løbende er vikinger som demonstrerer og sælger håndværk. Flere gange i løbet af sommeren kommer også en sygruppe fra Nørresundby og viser, hvor langt de er nået med at brodere en kopi af det 70 meter lange Bayeux-tapet.

Bork er også kendt for sit vikingemarked, som hvert år i august tiltrækker flere hundrede vikinger fra hele landet.


Vikingerne elskede farver, så det er helt i takt med tiden, at vindskederne på dette grubehus er malet blå.

Bork Vikingehavns største skib, Havørnen, er en lidt formindsket kopi af det norske Gokstad-skib. Det store skib har vanskeligt ved at komme ud af den smalle havn, og fungerer i dag kun som skibs-kulisse. Til gengæld sejles flittigt med den mindre Byrjargol

Havnen ligger tæt ved Fahl Kro ikke langt fra turisthavnen Bork. Kør fra Hemmet ad Tarmvej (rute 423 og drej til venstre ad Kirkehøjvej mod Bork Havn. Drej til venstre før havnen af Falenvej. Fortsæt til T-kryds (Oblingevej), hvor der drejes til højre. Kort efter ligger havnen til højre på Vikingevej.

Bemærk: Bork Vikingehavn drives af Ringkøbing-Egvad Museum - men havnen ligger ikke på museets officielle adresse ved Bundsbæk Mølle. Her ligger til gengæld oldtidsbyen Dejbjerg Jernalder, som også kan være et besøg værd.

Vikingehavnens adresse er:

Bork Vikingehavn
Vikingevej 7
6893 Hemmet
tlf. 97 36 23 43

Læs mere om det store Bork Vikingemarked i august

Havnen er en del af Ringkøbing-Skjern Museum. Se yderligere oplysninger på museets hjemmeside.