Peterhof
Sankt Petersborg, Rusland
 


Læs også om:
Peter-Paul-
Katedralen

Hvis man har svært ved at styre sin forargelse over de russiske zarers ødselhed i Vinterpaladset, bør man nok overveje endnu engang, om man også skal besøge sommerslottet Peterhof.


Parken passes stadig med omhu, og der er hyppigt musik og andre aktiviteter for publikum.

Her indrettede Peter den Store sin sommerresidens efter inspiration fra Versailles, og selv stærkt frankofile turister må vist indrømme, at her har solkongen virkelig fået konkurrence.

Omkring paladset er indrettet en park på 800 hektar, som er dækket med springvand, skulpturer og haveanlæg, så man næppe kan nå at se det hele på et enkelt besøg. Der er også flere kunstigt skabte vandfald.


Den store fontæne foran slottet omfatter alene 64 springvand og en skjult grotte

Blandt parkens 150 springvand er der flere, hvor Peter den Store har fået afløb for sin skæve humoristiske sans. Ét springvand sprøjter ind over en fredelig bænk, hvis man tilfældigt kommer til at træde på en bestemt sten. Andre springvand er skjult i gruset og sprøjter uprovokeret ud på stien på bestemte tidspunkter.

Nogle af vandfaldene i parken skjuler grotter med gyldne skulpturer og hemmelige huler.

Parken deler sig i en øvre og en nedre del. Mange turister nøjes med at se den 102 hektar nedre park. Da man alligevel næppe kan nå at nyde hele parken, bør man overveje om man også vil betale for at se slottet.


Petershof er en rigtig turistattraktion - også for russere. Og naturligvis kan man blive fotograferet ved springvandene i dragter, som var man en ægte Katerina eller Peter

Slottet er 270 meter langt og ligesom Vinterpaladset er det en overflod i guld og skulpturer - om muligt endda mere vulgært. For at få adgang skal man bestille billet på forhånd.

Mere overkommeligt er det at besøge det lille anlæg Mon Plaisir, hvor Peter den Store boede, mens byggeriet af resten stod på. Her er indrettet et museum, hvor man får et mere realistisk indtryk af datidens liv med køkken og andet fra dagligdagen - dog naturligvis af en standard, så en zar ville kunne udholde livet dér. Fra Mon Plaisirs terrasse er der en smuk udsigt over vandet.

Petershof blev slemt medtaget under anden verdenskrig. Blandt andet blev den store hovedfontæne næsten ødelagt, men allerede i 1946 åbnede man parken for publikum og udfra gamle fotografier genetablerede man kunstværkerne, hvoraf hovedværkerne stod færdige i 1950.

Man kan køre i bus til Petershof, men det mest populære og romantiske er klart at tage en af de flyvebåde, som afgår fra kajen umiddelbart nedenfor Vinterpaladset. Det er det letteste, og her ser man paladset fra sin smukkeste side, idet man kommer fra vandsiden, som det var tænkt af Peter den Store.