Erantis

Julemarkeder
- og andre arrangementer i tiden op til jul

 

 

 Kulturnat

i byer landet overJulen er - uden sammenligning - den tid, hvor der holdes flest særarrangementer. Julemarkd er en af dem, og der holdes både kommercielle og kulturelle julemarkeder - ofte i en blanding.

Mange attraktioner og museer benytter lejligheden til at lave særlige arrangementer specielt rettet mod børn, unge og deres forældre.

Overalt i landet holdes mange økologiske julemarkeder. Se ØkoWeb'ens oversigt over økologiske julemarkeder

 

København - HovedstadenKøbenhavn og hovedstadsområdet har - om ikke de fleste - så de største julemarkeder.

Størst af alle er Jul i Tivoli. Hertil kommer en række andre julemarkeder heriblandt Jul på Galopbanen, Jule-loppemarked og meget mere.

Se julemarked-oversigten for hovedstadsområdet (incl. Nordjsjælland)

Sjælland, Lolland, Falster og Møn Blandt Flere godser på Sjælland og sydhavsøerne holder julemarked i november og december.,

Se oversigten over Julemarkeder på Sjælland udenfor hovedstaden samt Lolland, Falster og Møn
 

ØstjyllandBlandt Østjyllands mange julemarkeder er Jul i Den Gamle By klart det største og mest kendte.

I Århus er Byens Marked i Ridehuset også blandt de mest besøgte. En enkelt by Horsens - gør ekstra meget af julen og har udnævnt sig selv til julebyen.

Se oversigten over julemarkeder i Østjylland

Fyn

FynSom en af landets største byer har også Odense efterhånden fået et stort julemarked som trækker mennesker langvejs fra. HC Andersen Julemarkedet er og dog ikke som storesøstrene i Århus og København åbent i en måned - men kun i et par weekender.

Fyn har dog en lang tradition for gårdbutikker og salg fra slotte og herregårde. Flere af dem holder julemarked.

Se oversigten over julemarkeder på Fyn, Langeland og øvrige øer.

Jul i Syd- og SønderjyllandLigesom i Østjylland er der også her én by som gør ekstra meget ud af julen.

En af landets ældste byer - Ribe - markedsfører sig under titlen Peters Jul i Ribe - som juleby nummer ét i det sydlige Jylland, men Tønder er også godt med.

Jul i NordjyllandBåde omkring Skagen, Frederikshavn, Rebild og omkring Aalborg er der en række traditionsrige julemarkeder og jule-arrangementer.

Blandt de lidt usædvanlige er oplysningen af kalkminerne kombineret med Luciaoptog.

Jul i VestjyllandHjerl Hede og Bundsbæk Mølle er blandt de faste værter, når det gælder om at holde julemarkeder i Vestjylland.

Men der er også andre mindre lokale jule-events, blandt andet er der en efterhånden langvarig tradition for allerede i begyndelsen af november at holde julemesse i Vorgod-Barde nær Videbæk.

Jul på BornholmØen som hele sommeren igennem har masser af arrangementer og åbent hus for turisterne holder også op til jul en række arrangementer. Blandt de helt faste er Julemarked i på Hotel Griffen, som egentlig startede, fordi juleskibet ikke kunne komme frem på grund af storm. Siden er har der været holdt et julemarked på land med megen lokal kunsthåndværk, lokale fødevarer og meget andet til julen.