Erantis.dk

Ispinde-skibet

Tidligere stuntman vil samle mandskab til sejlads over Atlanten

Andre artikler

Magasinet VIKING

Mjølner - ispinde vikingeskibet

Ispindeskibet efter søsætningen i Amsterdam. Man behøver ikke være nogen særlig skarp iagtager for at kunne regne ud, hvem som har sponsoreret de 15 millioner ispinde. Rob McDonald understreger dog, at det ikke var en del af arbejdet at spise det nødvendige antal is først.
Klik på billede for større størrelse.
Foto: Sea Heart Foundation

Han er bestemt ikke nogen almindelig mand, Robert McDonald. Den tidligere stuntman har flere besynderlige rekorder optaget i Guiness Rekordbog, og nu får en én mere: Han har bygget det hidtil største vikingeskib - bestående af ispinde. Den tidligere rekord høstede han for nogle år siden, da han byggede et mindre skib af "sølle" 370.000 ispinde, men denne gang er det alvor: 15 millioner ispinde har han brugt til det 15 meter lange skib, som torsdag d. 18. august 2005 blev søsat og givet navn efter Thors hammer Mjollnir (Mjølner).

De nye skib er 15 meter langt og dermed samme størrelse som for eksempel det danske skib Jelling Orm. I forbindelse med sidste uges søsætning ved Sail 2005 udstillingen i Amsterdam er skibet blevet omtalt overalt i verden som et rekonstrueret vikingeskib. Robert McDonald bekræfter imidertid overfor magasinet Viking, at det ikke er en egentlig rekonstruktion, men et skib bygget i vikingestil.

Mjollnir er bygget med hjælp fra børn, og et af McDonalds mål er at hjælpe børn og vise dem, at man kan, hvad man vil. Dele af sin barndom tilbragte han på diverse hospitaler efter at være kommet til skade under en eksplosion i sit hjem. Lægerne fortalte, at han næppe ville komme til at bruge sin arm igen, men han har siden brugt sit liv på at bevise det modsat. Den tidligere amerikaner har fungeret som stuntman i Hollywood og i 1986 slog han verdensrekorden i "stole-vipning", da han vippede på en stol i 340 timer - igen for at vise børn, at intet er for skørt til at blive taget alvorligt. Skibsbyggeriet har også til formål at samle penge til den såkaldte Sea Heart Ship Foundation, som bl.a. hjælper børn indlagt sygehuse.

Efter søsætningen af Mjollnir er Rob McDonalds næste mål at krydse Atlanten i is-pindeskibet. Han er i den forbindelse stærkt interesseret i at komme i kontakt med danske vikingeskibsfolk - gerne erfarne sejlere - som kunne tænke sig at blive en del af det mandskab som skal krydse Atlanten. Det foreløbige mål er, at sejladsen skal finde sted i 2007, men først skal skibet på sejladser i mindre farvande for at sikre, at det kan holde til strabadserne. I den forbindelse er Captain Rob også interesseret at gennemføre en turné til Danmark. De kommende sejladser har også til formål at samle sponsorater til såvel Atlanterhavssejladsen som til børnefonden.

Robert McDonald bor i dag i Nederlandene og har skiftet sit amerikanske pas ud med et Hollandsk.

Artikel fra magasinet Viking - publiceret d. 22. august 2005