Bytoften
Langeskov, Fyn
 
 Vikingehus, Bytoften ved Langeskov
Det rekonstruerede vikingehus blev bygget færdigt i 2005

Helt tæt ved motorvejen tværs over Fyn ligger et område arkæologisk, som har været beboet i over 2000 år. I dag er udgravningerne forvandlet til en lund med hyggelige lysninger. Der er desuden opført et rekonstrueret langhus - måske Danmarks mest centralt placerede vikingebebyggelse.

Beplantningen er ført tilbage som den menes at have været, da der boede mennesker på området. Den består overvejende af birketræer.

De første beboere i Bytoften menes at have slået sig ned allerede i yngre bronzealder (for tre tusind år siden). Der er også fundet bebyggelser fra romersk jernalder umiddelbart efter kristi fødsel og fra vikingetiden, hvorefter der menes at have boet mennesker helt op i middelalderen og senere.

Hus-markering, Bytoften
Bytoftens oprindelige bebyggelse er markeret med pæle rundt om i området

Både i slutningen af 1970'erne og igen i slutningen af 1980'erne gravede arkæologer fra de fynske museer og Odense Universitet i området og fandt rester af en række huse fra de forskellige tidsaldre.

Efter udgravningerne er de husene blevet markeret med stolper, så man kan få indtryk, hvordan husene har ligget i forhold til hinanden. De arkæologiske effekter som blev fundet under udgravningerne kan findes på Ladbyskibets Museum nær Kerteminde og Museet Fyns Oldtid i Odense.

Skilt for cykelrasteplads
Bytoften er også et rekreativt område, som blandt andet kan benyttes som cykelrasteplads

Bytoften ejes af Langeskov Kommune, tlf. 65 38 10 35, men benyttes blandt andet af arkæologisk interesserede amatører samt af Ladbyskibets Museum. Kerteminde (tlf. 65 32 16 67)

Sådan finder du Bytoften:
Fra motorvejen drejes fra ved afkørsel 47 Langeskov mellem Odense og Nyborg.

Efter frakørsel køres mod syd (væk fra Langeskov). Umiddelbart efter kommer en rundkørsel med en skulptur i midten. Herfra fortsættes til venstre ad Mariesmindevej (mod øst). Forsæt ad vejen indtil den støder til Røjrupvej i et T-kryds. Dér ligger Bytoften.

Åbningstider:
Området er åbent døgnet rundt og der er normalt gratis adgang. I sommerhalvåret holdes med jævne mellemrum arrangementer hvor vikingehuset er åbent for publikum. I nogle tilfælde kan der her blive taget entré.

Der er indrettet cykelrasteplads.