Andalusien
Centrum for frugt, grøntsager og turister i Sydspanien
 
Andre guider
Spanien
Andalusien
Andalusien - kort
Alhambra / Granada
Córdoba
Malága
Marbella
Nerja
Riofrio
Torremolinos
Ronda

 

 


Kort over Andalusien
Se hvor de Málaga, Seilla, Côrdoba og andre vigtige byer ligger i forhold til hinanden.


Marker med oliven
Mange steder er bjerge og bakker næsten tapetseret med oliventræer. Her langs motorvejen mellem Malaga og Granada

Selv om Andalusien mest er kendt for turiststederne langs Costa del Sol, har området også stor betydning som Europas køkkenhave. Går man blot ind i et tilfældigt europæisk supermarked, vil man se, hvor mange frugter og grøntsager som stammer fra Spanien - og det vil ofte sige Andalusien.

Mange steder i Sydspanien ser man store områder dækket med plastik, som fungerer som drivhuse for den store produktion af grønsager. Desværre er området også kendt for sin hæmningsløse brug af sprøjtemidler, men til Andalusiens forsvar bør man tilføje, at området faktisk også er storproducent af økologisk frugt og grønt til det øvrige Europa.


Udover turismen har EU-tilskud bidraget betragteligt til den kraftige udvikling af Andalusien, så det er ikke uden grund, at man både på strande og i landbrugsområder ofte ser det blå stjerneflag.

Spanien producerer 40 procent af verdens olivenolie og en betragtelig del af den kommer fra Andalusien. Den største produktion stammer fra den nordlige provins Jaén, men også andre steder - som fx Granada  - finder man store områder dækket af olivenplantager.

Selv om landbrug og gartneri er vigtige for Sydspanien bør man dog ikke underkende turismen. Både på Costa del Sol og i de store byer Granada og Sevilla er turisterne overordentlig vigtige for økonomien. Endda tjener Andalusien penge ved at sælge ud af sit land, idet mange udlændinge køber lejligheder og huse for at bo permanent eller delvis i det dejlige klima.

I areal er Andalusien cirka dobbelt så stor som Danmark og med en befolkning på cirka otte millioner.

Hovedstaden for regionen er den historiske by Sevilla, som også er kendt for at være vært for Verdensudstillingen EXPO i 1992.

Blandt Andalusiens andre kendte byer er Malága, Granada, Almeria, Cádiz, Huelva, Jáen og Córdoba, som alle - ligesom Sevilla - har givet navn til hver en af Andalusiens otte provinser. Herudover omfatter området mange kendte og smukke byer som Ronda, Marbella og Nerja. Andalusien grænser desuden op til den engelske kronkoloni Gibraltar, som også er populær blandt turister.

I dag tænker vi kun på Andalusien som en del af det katolske Spanien og Europa, men historisk er området præget af, at det i næsten otte hundrede år var muslimsk under navnet Al-Andalus med Córdoba som hovedstad.

Mange steder er der historiske og kulturelle rester fra denne periode. Mest kendt er naturligvis Alhambra i Granada, som senest har været kandidat til at blive en verdens syv nye vidundere.


Andalusien med de vigtigste byer indtegnet.
Klik her for at se større kort.