Den Kinesiske Mur
Den Store Mur, Kina
 
Erantis guider
Kina
Beijing
Den Kinesiske Mur

 

Guide til Kina
Kina
 Læs mere om om det store gule land i midten
Guide til Beijing
Beijing
- centrum for OL i 2008


Den Kinesiske Mur
er en af:

Verdens
7 Nye Vidundere

Læs om de andre

Tårn på Den Store Mur
Tårnene på Den Kinesiske Mur har fungeret som udkigsposte og ligger derfor altid på de høeste toppe

Næppe noget bygningsværk har imponeret Verdens befolkning som den mur Kina igennem århundreder byggede for at holde de mongolske fjender på afstand.

På engelsk kaldes den The Great Wall - Den Store Mur - og det er bestemt ingen overdrivelse. Eksperter diskuterer stadig, hvor lang muren præcis er  - eller har været. Et kvalificeret bud er 6700 kilometer, svarende til, at muren ville kunne gå fra Danmark og et stykke ned i Afrika.

Turister går på Den Kinesiske Mur
Alt efter lyst kan man gå virkelig langt på Den Store Mur. Men det kræver god kondition. Der er mange trapper og op og nedgange.

Når der er usikkerhed om størrelsen skyldes det, at muren nogle steder er helt eller delvist forsvundet. Man kan stadig finde arkæologiske rester af steder, hvor muren kan have gået. Samtidig er muren ikke alle steder én lang mur. Ligesom vores Dannevirke er Den Kinesiske Mur et system og af mure, som hænger sammen, og man kan derfor have forskellige holdninger, hvilke mure, som skal regnes med til MUREN.

Det vi kender som Den Kinesiske Mur blev oprindelig ikke bygget som én lang mur. Byggeriet startede med enkeltstående forsvarsværker i det 6. og 7. århundrede f.kr. Først under Qin-dynastiet 221-206 f.kr. besluttedes det at bygge murene sammen til et samlet bygningsværk. Byggeriet fortsatte dog i perioder af Kinas historie, og helt frem til til perioden mellem år 1400 - og 1700 byggede man på del af Den Kinesiske Mur.

Den Kinesiske Mur
Alle har set billeder af Den Kinesiske Mur. Alligevel tager den vejret fra én, når man virkelig står der og ser den slange sig igennem landskabet i næsten udendelig længde. Billedet er taget på det punkt nær Beijing, hvor den dagligt besøges af mange turister.

Muren breder sig over store dele af det oprindelige Kinas nordlige og vestlige grænser og som turist kan man derfor besøge muren mange steder. Imidlertid går nogle af de bedst bevarede dele af muren tæt forbio Kinas hovedstad Beijing, så man let kan besøge muren med en kort bustur fra hovestaden.

Hovedparten af de turister, som besøger Den Kinesiske Mur besøger derfor stort set samme punkter på muren, kan nås selv hvis man opholder sig kortere tid i Beijing.

Masser af myter omgærer Den Kinesiske Mur. En af dem er, at det er det eneste menneskeskabte bygningværk, som med det blotte øje kan ses fra Månen. En anden, at der under hvert eneste af murens tårne er begravet en kinesisk byggearbejder. Det sidste er nok stort set rigtigt, da tusindvis gennem årene er døde under arbejdet. Derimod er myten om Månen forkert. Man kan ikke se muren med det blotte øje, og bruger man en stærk kikkert kan man faktisk også se andre af menneskenes aktiviteter på Jorden.

Den Kinesiske Mur har i mange år været nævnt som den mest oversete kandidat til oldtidens Verdens Syv Underværker. Den var dog givetvis kommet med, hvis hvis europæerne i oldtiden havde kendt til den. Derfor blev den også nærmest som en selvfølge valgt, da man i 2007 valgte Verdens Syv Nye Vidundere. Den Kinesiske Mur er naturligvis også optaget på UNESCO's Verdensarv-liste

vagt ved Den Kinesiske Mur
Den Kinesiske Mur har ikke længere nogen forsvarsmæssig betydning. En enlig vagtpost står dog her på sin post. Hans opgave er dog snarere at holde øje med de mange turister fra Beijing, som strømmer til stedet.